Al vele jaren is de kermisachtige markt in het Maaskantje een begrip in de omgeving.  Ieder jaar op de 3e zondag van juni komen mensen van heinde en verre om te genieten van een van de eerste braderieën van het jaar. In ruim 175 kramen is een groot gevarieerd aanbod van koopwaar. Denk bijvoorbeeld aan kleding, lederwaren, bedtextiel, Hollands snoepgoed, cadeauartikelen, schoenen etc. De marktkramen worden afgewisseld met o.a. eetkramen, kinderkramen en een vrijmarktgedeelte. Ook kan er kennis gemaakt worden met plaatselijke verenigingen zoals de heemkundekring en sportclub Den Dungen.

braderie

Boekenmarkt

Op de boekenmarkt worden (tweedehands) boeken verkocht in diverse genres. Van streekroman tot psychologische thriller of toch liever een stripboek, keuze genoeg voor iedereen. Misschien bent U op zoek naar lectuur voor de naderende zomermaanden om tijdens de vakantie te kunnen lezen of wellicht bent U op zoek naar net dat ene boek van Uw favoriete schrijver dat U nog mist. Kom boeken-shoppen op de boekenmarkt tijdens de braderie in Maaskantje/Den Dungen.

Vrijmarkt

Hier kan men gebruikte c.q. 2e hands spullen te koop aanbieden en zo de zolder leeg maken en er toch nog iets aan over houden. Want het is geen rommel die verkocht wordt! De wegwerpmaatschappij heeft zijn beste tijd gehad. We denken voortaan twee keer na voordat we iets bij de vuilnisbak zetten. Terecht, want de meeste artikelen verdienen een tweede kans. Bovendien kost al dat weggooien handen vol geld. Gelukkig worden er steeds minder wegwerp artikelen gemaakt en krijgt een vrijmarkt steeds meer het karakter van “hergebruikersmarkt”.

Creatieve markt

Hier kan iedereen zijn creatieve hobby demonstreren en eventuele zelfgemaakte spullen te koop aanbieden. Verkoop van commerciële artikelen is in de hobbykraam niet toegestaan. Hier zullen o.a. kramen staan met bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden , keramiek, schilderen, pentekeningen, beelden en poppen, verzilveren en verbronsen van kinderkleertjes, kapstokjes en schemerlampjes van hout, kadoartikelen, tuindecoratie beelden etc.

Oude Ambachten

In het St. Jacobusstraatje worden ook tijdens de komende braderie diverse oude ambachten gedemonstreerd. Welke dit zullen zijn is nog een verrassing,
En in ons eigen bakhuske zal door Rien Baaijens en Piet Goossens op de ouderwetse manier brood worden gebakken.
Prijsvraag tijdens demonstratie oude ambachten:
Wederom is de Dungense Heemkunde Vereniging”Op die Dunghen” er in geslaagd een voorwerp te kiezen wat men veel gebruikte of nodig had in de vroegere tijden bij uitvoering van een ambacht.
Het voorwerp hangt tijdens ons dorpsfeest in de Marktkraam aan de St. Jacobusstraat al waar men door middel van een inschrijving kan raden welk voorwerp het is.
De inzenders maken kans op een leuke prijs.

Kindermarkt

Ook dit jaar ontbreekt de kindermarkt niet op onze braderie. Alle leerlingen van groep 4 t/m 8 van de basisscholen uit de gehele gemeente Sint Michielsgestel (dus ook Berlicum, Middelrode, Gemonde, Den Dungen en Sint Michielsgestel) kunnen zich opgeven.

In een rij van vrolijk aangeklede kramen, mogen kinderen zelf hun waar verkopen. Te denken valt aan speelgoed, boekjes, knuffels, zelfgemaakte knutsels, etc. De kinderen met de mooist uitgedoste kraam en die ook actief, of op ludieke wijze,  hun spullen aan de man brengen, maken kans op een leuke prijs.

D’n kromme errem

Ieder jaar wordt er iemand bedankt met een rieten mand met inhoud. Dit is een oud Brabants gebruik waarbij men mensen bedankt die veel voor anderen of de gemeenschap hebben gedaan of om hiermee iemand een hart onder de riem te steken.