De oven van ons bakhûske is volop in bedrijf tijdens evenementen die worden georganiseerd door stichting ’t Oude Ambacht, zoals de jaarlijkse kerstmarkt in December en Braderie in Juni.

Geschiedenis van ‘ons  Bakhûske’

Het bakhuske is gebouwd in 1982 en menigeen vraagt zich af hoe men er destijds toe kwam om daar in de St. Jacobusstraat zo’n klein bakkerijke neer te zetten.
In die tijd ging Broer Minkels af en toe brood bakken in het bakhûske dat op Haanwijk stond. Heel vroeger werd er in dat bakhûske bij toerbeurt, wekelijks, door een boer uit de omgeving brood gebakken voor de andere boeren. Mevrouw Bink heeft het bakhûske later laten opknappen en zij heeft toen Broer Minkels gevraagd om de oude traditie, om op ambachtelijke wijze brood te bakken, weer nieuw leven in te blazen. Broer Minkels deed dat met plezier, want zoals zijn vrouw Diny nu nog zegt:”Broer was brood”, het was zijn werk en zijn hobby.

bakhuske

 

 

 

 

 

 

Dat brood bakken op Haanwijk ging op zich wel goed, maar een dergelijke bakgelegenheid een beetje dichterbij was toch een stuk makkelijker. Zo ontstond het idee om in het Sint Jacobusstraatje een bakhûske te bouwen. De initiatiefnemers voor deze bouw waren Broer Minkels en het bestuur van Stichting ’t Oude Ambacht, onder leiding van voorzitter Jan Minkels.

Architekt P. Bross maakte een bouwtekening en er werd bouwvergunning aangevraagd. Bross was zo’n beetje de vaste architect van de gemeente en dit feit in combinatie met het feit dat de gemeente Sint Michielsgestel wel wilde meewerken aan het tot stand komen van het bakhuske, zorgde er voor dat de bouwvergunning er vrij vlot kwam. De familie Van den Hurk stelde grond beschikbaar en dat was natuurlijk een mooi gebaar van de familie Van den Hurk en dat wordt nog steeds gewaardeerd.

Men was toen al flink gevorderd met de plannen. Er was bouwgrond, er was een bouwtekening en de bouwvergunning was geregeld, maar er stond nog steeds niets. Belangrijke zaken die nog even geregeld moesten worden, waren wie dat allemaal zou gaan betalen en wie er uiteindelijk zou gaan bouwen. Stichting ’t Oude Ambacht had het geld niet, maar wel een creatieve voorzitter en die heeft sponsors geregeld en een bouwer. Aannemersbedrijf Van Breugel-Smulders  heeft, onder leiding van Toon van Breugel, het bakhuske in ongeveer een week tijd gebouwd. Smid Thijs van den Helm heeft de deur van de oven, en het overige ijzerwerk gemaakt. Een echte fundering is er waarschijnlijk niet gemaakt, gewoon een flinke betonplaat storten en bouwen maar. En dat er destijds toch niet zomaar iets is gebouwd, bewijst het bakhuske zelf nog steeds.

Over de bouw van de oven zelf nog even het volgende. Tijdens het metselen van de oven, door Hendrik (Heintje) van Pinksteren, (de schoonvader van Thijs van de Helm) werd de oven helemaal gevuld met zand en dit vormde de ondersteuning van het ronde metselwerk aan de bovenkant van de oven. Toen de specie hard was, kon het zand er weer onderuit en had de oven zijn mooie ronde vorm. Opmerkelijk is nog dat de schoorsteen aan de voorkant staat. Mensen die menen er verstand van hebben, zeggen dat de schoorsteen aan de achterzijde zou moeten staan. Feit is dat het een prima oven is die goed ‘trekt’, dus die schoorsteen staat goed.

Tijdens een feestweekend werd op 31 mei 1982 het bakhuske officieel geopend door de heer Chr. Van den Hurk. Pastoor W. Cox heeft het bakhuske toen ingezegend en dat heeft geholpen want er zijn geen ongelukken gebeurd en schade heeft het ook niet opgelopen.

Er hebben in de loop van die 25 jaar niet veel verschillende bakkers brood in het bakhuske gebakken. Broer Minkels heeft er als eerste in gebakken, maar helaas niet erg lang.(tot hafweg 1985) Daarna kwam bestuurslid van Stichting ’t Oude Ambacht, Jan van de Meerendonk en die heeft vele jaren goed gebakken, maar hij had de fijne kneepjes van het broodbakken dan ook geleerd van Broer Minkels. Gradje Goossens was de volgende bakker en hij werd opgevolgd door één van de huidige bakkers, Rien de Keijzer. Die kreeg later versterking van Rien Baaijens en samen zorgen Rien en Rien tegenwoordig voor de lekkere, ronde, broden uit het bakhuske.

Het bakhuske past als oude ambachtsplaats uitstekend bij Stichting ’t Oude Ambacht en het is dan ook de trots van de stichting waar op de ouderwetse manier, met behulp van “musters”, en “scheuter”, “roakelijzer, en “dweil”, brood kan worden gebakken. Tijdens de Kerstmarkt van 2004 heeft het brood uit het bakhuske de naam Oude Ambachten Brood gekregen en dit brood wordt ieder jaar gebakken tijdens de door Stichting ’t Oude Ambacht georganiseerde braderie en kerstmarkt.