Na twee jaar zonder Braderie was het op zondag 12 juni j.l. een feest van herkenning tijdens de Braderie op het Maaskantje. Het voelde heel vertrouwd aan om het Maaskantje weer vol te zien staan met ruim 120 marktkramen met nieuwe en gebruikte spullen, boeken, mooie creaties, etenswaren, oude ambachten. Mede dankzij het mooie weer was de Braderie op het Maaskantje een bijzonder geslaagd evenement. Er waren veel bezoekers en de terrassen zaten goed vol.

 

Opening

De braderie werd door burgemeester H. Looijen om 11.00 officieel geopend bij het Bakhûske. Bij de opening waren aanwezig volksdansgroep Brabants Bont en Gilde Sint Catherina. (het vendelzwaaien was later op het parkeerterrein van de Jumbo). Na de opening begonnen de muzikale activiteiten op de diverse podia. Er was  volop vermaak voor de kinderen met onder andere goochelaar Dries, twee springkussens en de kinderen konden worden geschminkt.

Bakhûske 40 jaar

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het Bakhuske in de St. Jacubusstraat gebouwd werd. Direct na de opening van de Braderie was er aandacht voor dit jubileum bij het Bakhuske. De direct betrokkenen bij het tot stand komen van het Bakhuske – bestuurders, bouwers, bakkers en pachtheren – en/of hun familie waren hierbij aanwezig. Na een korte terugblik op het gedurfde initiatief van 40 jaar geleden om een Bakhuske te bouwen in het Maaskantje werd er een toost uitgebracht op degenen die dit alles toen mogelijk hebben gemaakt. Tenslotte werd er nog een gedenkplaatje onthuld door Toon van Breugel, de aannemer die 40 jaar geleden het Bakhuske gebouwd heeft.

Oude_Ambachten                                                                                                                             Ook dit jaar waren er weer oude ambachten, zoals glas graveren, leer bewerken, beeldwerken hout, fineer inlegwerk, hout branden (Pyrografie), doosjes stofferen, kunstbreien en de vaste imker was er ook met bijenproducten. In het Bakhuske was te zien hoe op de ouderwetse manier brood gebakken wordt en dit Oude Ambachtsbrood werd verkocht tijdens de Braderie.

Expositie Schildersgroep Henk Groenendaal                                                                            Na het overlijden van de bekende Dungense schilder Henk Groenendaal in 2016 is zijn schildersgroep doorgegaan. Net als voorgaande jaren hield ook dit jaar de schildersgroep een expositie tijdens de Braderie. Dit jaar stonden ze in de garage van oud-bakker Ben Voermans waar ze ruim 30 portretten lieten zien. Buiten werd er getekend.

Volleybalvereniging Donki Shot                                                                                            Deze vereniging verzorgde een demonstratie tijdens de braderie. De volleyballers presenteerden zich op een bijzonder leuke manier.

Krommen errem

Den  jaarlijkse “krommen-erm” (goed gevulde mand met plaatselijke producten) werd overhandigd aan de bakkers Piet Goossens en Rien Baaijens en aan Maria Baaijens als dank voor hun al jarenlange rol als vrijwilliger bij de Braderie.

Prijsvraag heemkunde :

Voor de jaarlijkse prijsvraag van de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghe” lag er in hun kraam weer een gebruiksvoorwerp van vroeger. Dit keer was het een Beschuitdop, dit is een dop van een bakvorm voor het bakken van beschuit. Alyshia Goossens uit Den Dungen kwam na loting uit de juiste antwoorden als winnaar uit de bus. Zij wint een cadeaubon van Boer Goossens in Den Dungen.

Het was weer een Braderie zoals we hem graag zien, vol marktkramen, muziek, activiteiten en gezelligheid.

Stichting ’t Oude Ambacht bedankt alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet. Mede dankzij hun bijdrage is het een geslaagde Braderie op het Maaskantje geworden.

Foto’s van de Braderie, gemaakt door Frank van Boxtel en Ben van Kaathoven, kunt u zien op deze website.