Stichting “’t Oude Ambacht” organiseert de 48ste braderie:                                           Maaskantje Op zondag 9 juni van 10.00u-18.00u is er weer die traditionele gezellige en bourgondische Braderie op het Maaskantje! Het is een ontmoetingsplek, waar veel Dungenaren op afkomen maar ook veel mensen uit de omgeving. Het staat bekend als een gezellige markt, waar muziek en terrassen zijn. Er zijn veel verschillende soorten kramen; diverse koopwaren, foodtrucks, creatieve kramen, oude ambachten, plaatselijke verenigingen, goede doelen. Er zijn ook activiteiten voor kinderen, zodat de Braderie aantrekkelijk is als gezinsuitje.

Centraal op de braderie staat ons “Bakhûske”, waar tijdens de Braderie op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. Het grootste evenement van het dorp belooft weer een groot feest te worden. Op dit moment zijn er uiteraard nog kramen te huur en belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website www.braderiemaaskantje.nl of bij Hennie van Gaal, tel. 06 – 53647399 of per email inschrijvingen@braderiemaaskantje.nl Als kraamhouder krijg je 10% korting als je vóór 1 april 2024 inschrijft en betaalt. Na een schriftelijke bevestiging en de ontvangst van het staangeld is je deelname definitief. Dus; meld je aan! De Braderie op het Maaskantje wordt druk bezocht dus wordt er ook goed verkocht.

Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neem dan gerust contact op met Mevr. Van Gaal, tel 06 53647399 (na 18.00 uur) of per email: inschrijvingen@braderiemaaskantje.nl

Braderie 2023

Niet gaan is geen optie

Onder zeer warme omstandigheden (boven de 30 graden!) hebben de bezoekers kraamhouders, ambachtslieden en de vrijwilligers zich kranig gehouden op zondag 11 juni. Ondanks de hitte zat de sfeer er goed in. De sproeiers staan aan op het Jumbo terras, om de kinderen koel te houden. En niet alleen de kinderen…

De bezoekers-piek ligt vroeger dan anders. Kimberly van kledingkraam “By Kim Store”: “Ik ben hier voor de eerste keer. De bezoekersaantallen zijn gemiddeld. Ik heb het idee dat om 10.30u de drukte het grootst was. Ik heb een goede indruk van de Braderie. Het is leuk hier. Ik kom volgend jaar zeker weer!”

Om 11.00u opent voorzitter Mari van den Berg de Braderie, nadat het Gilde een vendelgroet heeft gebracht. Daarna wordt “Bijenman” Frans Bolwerk geëerd met “d’n Krommen Errum” omdat hij al 20 jaar op de braderie staat met zijn zelf geslingerde honing. Zijn kraam rekent op veel belangstelling, omdat hij zo mooi kan vertellen over bijenvolkeren. Ook edelsmid Marieke is enthousiast: “De belangstelling valt niet tegen gezien de hitte. Er zijn veel geïnteresseerde mensen. Hier lopen ze niet zomaar door.”  

Zowel op het Jumbo terras als bij het Bakhuske kunnen bezoekers op het terras van live muziek genieten onder het genot van een koud biertje. De Vanhuisband zingt herkenbare liedjes die dan ook goed meegezongen worden.  

Huub Emmers van “Nie te Houwe” legt uit waarom hij het lied “mooi Dungens Dorp” zingt : “Het is hier gewoon één grote familie in Den Dungen. Ik kom oorspronkelijk niet uit Den Dungen, maar het is gemakkelijk om als vreemdeling te worden opgenomen. Hier is warmte en gezelligheid”.” En het werd eens tijd voor een vlotter Dungens nummer”, lacht hij.

Een grote verscheidenheid aan kraampjes is er te vinden; bikini’s, fruit, tweedehands spullen, sokken, cadeaus, snoep. Maar ook een demonstratie volleybal en portretschilderen.  

Op het Jumbo terras is Dungens artiest Ben Kok solo én met “Wè heur ik” te horen. Bezoeker Dennis zegt dat hij speciaal voor zing- en swing band “Wè heur ik” komt en ook Toine vindt het gezellig op het Jumbo terras: “Het is goed dat dit overeind gehouden wordt. Een mooie traditie.”

Bezoekster Jolanda zegt het heel treffend: “Het is eigenlijk veel te warm. Maar niet gaan is geen optie.”

Dus tot volgend jaar!

Braderie 2022

Feest van herkenning Braderie op het Maaskantje,

Na twee jaar zonder Braderie was het op zondag 12 juni j.l. een feest van herkenning tijdens de Braderie op het Maaskantje. Het voelde heel vertrouwd aan om het Maaskantje weer vol te zien staan met ruim 120 marktkramen met nieuwe en gebruikte spullen, boeken, mooie creaties, etenswaren, oude ambachten. Mede dankzij het mooie weer was de Braderie op het Maaskantje een bijzonder geslaagd evenement. Er waren veel bezoekers en de terrassen zaten goed vol.

 

Opening

De braderie werd door burgemeester H. Looijen om 11.00 officieel geopend bij het Bakhûske. Bij de opening waren aanwezig volksdansgroep Brabants Bont en Gilde Sint Catherina. (het vendelzwaaien was later op het parkeerterrein van de Jumbo). Na de opening begonnen de muzikale activiteiten op de diverse podia. Er was  volop vermaak voor de kinderen met onder andere goochelaar Dries, twee springkussens en de kinderen konden worden geschminkt.

Bakhuske 40 jaar                                                                                                                                                   Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het Bakhuske in de St. Jacubusstraat gebouwd werd. Direct na de opening van de Braderie was er aandacht voor dit jubileum bij het Bakhuske. De direct betrokkenen bij het tot stand komen van het Bakhuske – bestuurders, bouwers, bakkers en pachtheren – en/of hun familie waren hierbij aanwezig. Na een korte terugblik op het gedurfde initiatief van 40 jaar geleden om een Bakhuske te bouwen in het Maaskantje werd er een toost uitgebracht op degenen die dit alles toen mogelijk hebben gemaakt. Tenslotte werd er nog een gedenkplaatje onthuld door Toon van Breugel, de aannemer die 40 jaar geleden het Bakhuske gebouwd heeft.

Oude ambachten                                                                                                                                                  Ook dit jaar waren er weer oude ambachten, zoals glas graveren, leer bewerken, beeldwerken hout, fineer inlegwerk, hout branden (Pyrografie), doosjes stofferen, kunstbreien en de vaste imker was er ook met bijenproducten. In het Bakhuske was te zien hoe op de ouderwetse manier brood gebakken wordt en dit Oude Ambachtsbrood werd verkocht tijdens de Braderie.

Expositie Schildersgroep Henk Groenendaal                                                                                                     Na het overlijden van de bekende Dungense schilder Henk Groenendaal in 2016 is zijn schildersgroep doorgegaan. Net als voorgaande jaren hield ook dit jaar de schildersgroep een expositie tijdens de Braderie. Dit jaar stonden ze in de garage van oud-bakker Ben Voermans waar ze ruim 30 portretten lieten zien. Buiten werd er getekend.

Volleybalvereniging Donki Shot                                                                                                                        Deze vereniging verzorgde een demonstratie tijdens de braderie. De volleyballers presenteerden zich op een bijzonder leuke manier.

Krommen errem

Den  jaarlijkse “krommen-erm” (goed gevulde mand met plaatselijke producten) werd overhandigd aan de bakkers Piet Goossens en Rien Baaijens en aan Maria Baaijens als dank voor hun al jarenlange rol als vrijwilliger bij de Braderie.

Prijsvraag heemkunde :

Voor de jaarlijkse prijsvraag van de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghe” lag er in hun kraam weer een gebruiksvoorwerp van vroeger. Dit keer was het een Beschuitdop, dit is een dop van een bakvorm voor het bakken van beschuit. Alyshia Goossens uit Den Dungen kwam na loting uit de juiste antwoorden als winnaar uit de bus. Zij wint een cadeaubon van Boer Goossens in Den Dungen.

Het was weer een Braderie zoals we hem graag zien, vol marktkramen, muziek, activiteiten en gezelligheid.

Stichting ’t Oude Ambacht bedankt alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet. Mede dankzij hun bijdrage is het een geslaagde Braderie op het Maaskantje geworden.

Foto’s van de Braderie, gemaakt door Frank van Boxtel en Ben van Kaathoven, kunt u zien op deze website.

                 GEZELLIGE BRADERIE OP HET MAASKANTJE 

                  Op zondag 12 juni staan het Maaskantje en de St. Jacobusstraat vol marktkramen tijdens de gezellige Braderie op het Maaskantje. Er zijn kinderattracties, er wordt gedanst en er zijn veel muzikale optredens op diverse podia. Met ruim 150 marktkramen vol met nieuwe en gebruikte spullen, boeken, mooie creaties, etenswaren, oude ambachten en kinderkramen, is er voor iedereen wat bij.   De braderie is open van 10.00 uur tot 18.00 uur en om 11.00 beginnen de muzikale activiteiten op de diverse podia. Voor kinderen tot 12 jaar is de entree voor de braderie gratis en er is volop vermaak voor de kinderen. Zij kunnen zelf speelgoed kopen en verkopen, er zijn springkussens en de kinderen kunnen worden geschminkt. Op de terrassen is live muziek. In de St. Jacobusstraat staan de oude ambachten, zoals glas graveren, stoelen matten en een tingieter. In het bakhûske is te zien hoe op de ouderwetse manier brood gebakken wordt. Het Oude Ambachtsbrood is te koop tijdens de Braderie aan de broodkraam bij het bakhûske. Een Braderie vol marktkramen, muziek en dans, activiteiten en gezelligheid. Dus kom op zondag 12 juni allemaal naar de gezellige Braderie in het Maaskantje. Aanmelden voor de Braderie: Belangstellenden kunnen zich melden bij Hennie van Gaal, telefoon 06-53647399, per mail inschrijvingingen@braderiemaaskantje.nl of via de website Braderiemaaskantje 2022 inschrijven Dus dames en heren handelaren en vrijmarkthandelaren meld je aan, want de Braderie in het Maaskantje is niet alleen heel gezellig en druk bezocht, er wordt over het algemeen ook goed verkocht. Deze oproep geldt ook voor creatievelingen die hun zelfgemaakte waren aan de man willen brengen. Voor alle soorten kramen geldt op een bepaald moment vol is vol en wie verzekerd wil zijn van een kraam moet dus niet te lang wachten met aanmelden. De Braderie is een ideale gelegenheid voor sportclubs en verenigingen om onder de aandacht te komen. Wil je jouw club of vereniging eens goed promoten, bedenk dan een leuke activiteit waarmee je de aandacht trekt tijdens de Braderie of reserveer een kraam. Voor clubs en verenigingen zijn de kramen extra voordelig. Bespreek het eens binnen je vereniging en zorg voor een opvallende bijdrage aan de Braderie

Centraal op de komende braderie staat ons “Bakhûske”, waar elk jaar tijdens de braderie en de kerstmarkt op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. Daarnaast zijn er o.a. straattheater en kinderactiviteiten. Natuurlijk zijn er ook weer diverse terrassen met diverse soorten livemuziek.

Voor u is dit een ideale gelegenheid om u waren aan te bieden. We nodigen u daarom graag uit om aan deze markt deel te nemen.

Hierbij willen we vermelden dat voor de verkoop van etenswaren de staanplaatsen afhankelijk van het inschrijvingsbedrag worden toegewezen.

braderie

 

Boekenmarkt

 

Op de boekenmarkt worden (tweedehands) boeken verkocht in diverse genres. Van streekroman tot psychologische thriller of toch liever een stripboek, keuze genoeg voor iedereen. Misschien bent U op zoek naar lectuur voor de naderende zomermaanden om tijdens de vakantie te kunnen lezen of wellicht bent U op zoek naar net dat ene boek van Uw favoriete schrijver dat U nog mist. Kom boeken-shoppen op de boekenmarkt tijdens de braderie in Maaskantje/Den Dungen.

 

Vrijmarkt

 

Hier kan men gebruikte c.q. 2e hands spullen te koop aanbieden en zo de zolder leeg maken en er toch nog iets aan over houden. Want het is geen rommel die verkocht wordt! De wegwerpmaatschappij heeft zijn beste tijd gehad. We denken voortaan twee keer na voordat we iets bij de vuilnisbak zetten. Terecht, want de meeste artikelen verdienen een tweede kans. Bovendien kost al dat weggooien handen vol geld. Gelukkig worden er steeds minder wegwerp artikelen gemaakt en krijgt een vrijmarkt steeds meer het karakter van “hergebruikersmarkt”.

 

Creatieve markt

 

Hier kan iedereen zijn creatieve hobby demonstreren en eventuele zelfgemaakte spullen te koop aanbieden. Verkoop van commerciële artikelen is in de hobbykraam niet toegestaan. Hier zullen o.a. kramen staan met bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden , keramiek, schilderen, pentekeningen, beelden en poppen, verzilveren en verbronsen van kinderkleertjes, kapstokjes en schemerlampjes van hout, kadoartikelen, tuindecoratie beelden etc.

 

Oude Ambachten

 
In het St. Jacobusstraatje worden ook tijdens de komende braderie diverse oude ambachten gedemonstreerd. Welke dit zullen zijn is nog een verrassing,
En in ons eigen bakhuske zal door Rien Baaijens en Piet Goossens op de ouderwetse manier brood worden gebakken.
 
Prijsvraag tijdens demonstratie oude ambachten:
Wederom is de Dungense Heemkunde Vereniging”Op die Dunghen” er in geslaagd een voorwerp te kiezen wat men veel gebruikte of nodig had in de vroegere tijden bij uitvoering van een ambacht.
Het voorwerp hangt tijdens ons dorpsfeest in de Marktkraam aan de St. Jacobusstraat al waar men door middel van een inschrijving kan raden welk voorwerp het is.
De inzenders maken kans op een leuke prijs.
 
 
 
 

 

 

D’n kromme errem

 

Ieder jaar wordt er iemand bedankt met een rieten mand met inhoud. Dit is een oud Brabants gebruik waarbij men mensen bedankt die veel voor anderen of de gemeenschap hebben gedaan of om hiermee iemand een hart onder de riem te steken.